The NDR BIGBAND with MICHAEL MOORE - SANCTUARY

Michael Moore (1954) is Amerikaan maar sinds 1982 woonachtig in Nederland en inmiddels deelgenoot van de ( Amsterdamse) jazzscene. Hij speelde in veel jazzgroepen zoals Available Jelly, Clusone 3, Frankie Douglas Sunchild, Martin Fondse Oktemble, ICP Orch. om er maar enkele te noemen. Hij maakte ontzettend veel albums met vrijwel iedereen in de Nederlandse jazz, vanaf 1982 met Gijs Hendriks op het Vara Jazz label tot 2019 met zijn Fragile Quartet op Ramboy, zijn eigen label dat hij startte in 1991.

Hier is Moore te horen met de fameuze NDR Bigband, Marcio Doctor percussionist in die Bigband belde Moore met de mededeling of hij geïnteresseerd was in een samenwerking. Dat liet Michael zich geen twee keer zeggen , de samenwerking met een band van die statuur daar kon hij alleen maar van dromen en soms komen die uit. In plaats van compleet nieuw materiaal besloot hij om oudere stukken te gebruiken die wel werden aangepast. De twee arrangementen van Henk Meutgeert werden al eerder gespeeld door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (Anomalous Soul en Shotgun Wedding). Alle andere composities zijn gearrangeerd door Christian Elssäser (Brunheiras), Frank Carlberg (Providence) en de rest door Michael Moore.

Eerlijk gezegd ben ik niet echt een fan van Bigbands, natuurlijk de ”klassieke“orkesten van Count Basie en Duke Ellington hebben geschiedenis geschreven en die staan ook in mijn kast. En natuurlijk het werk van een Maria Schneider, het Metropoolorkest , het Trondheim Jazz Orchestra, ze maken allemaal fantastische muziek, geen massaal geluid maar jazz met alle finesses en ruimte voor soleren, en om nog even terug te grijpen naar mijn eigen roots, de Boy Edgar Big Band was echt super, samengesteld uit de coryfeeën van de Nederlandse jazz, zowel uit de “avant- garde” hoek als uit de omroeporkesten, het werkte wel. Ik herinner me nog heel lang geleden een soort “battle”met De Maskers een toenmalige top beatband en de Boy Edgar Big Band, een muzikaal feest waar de Big Band toch aan het langste eind trok. De NDR BigBand is uit hetzelfde laken en pak opgetrokken, geen overdonderende massaliteit maar rust en ruimte voor uitblinkende solisten. En daar dragen de heerlijke composities van Michael Moore natuurlijk in hoge mate toe bij, zijn werk oorspronkelijk uitgevoerd in kleinere bezetting klinkt hier nog steeds intiem en gevoelvol.

Michael Moore is hier te horen op altsax, klarinet en basklarinet. Tom Rainey is de drummer van de band en Tim Hagans dirigeert het orkest. “Sweet-Briar” is een medley van twee recente stukken geschreven voor Moore’s Fragile Quartet, “Igor” is een eerbetoon aan Stravinsky het origineel stond op “Yunes for Horn Guys”, “Anomalous Soul” is een compositie die Moore, Fred Hersch en Mark Helias opnamen op “Chicoutini”, “brunheiras” stond eerder op Ramboy 04 en 23, “Odin”was aanwezig op “Bering”(Ramboy 11), “Fogo von Schleck” is een trio voor klarinetten (Ramboy 08), “Shotgun Wedding “ een stuk in de stijl van Ellington, het origineel was geschreven voor de groep “Available Jelly “, “Providence” werd geschreven in 1977 in de trein van Boston naar New York en onder de invloed van Dewey Redman, “Trouble House” beïnvloed door Bob Dylan, “Sanctuary” van het eerste album van het Fragile Quartet, opgedragen aan Tam Moore, de moeder van Michael die alleen de waarheid spreekt en vriendelijk is als ze wordt geconfronteerd met leugens en haat.

De NDR Bigband bestaat uit : Felix Meyer, Ingolf Burkhardt, Claus Stötter en Sebastian Stein- trompet, flugelhorn. Dan Gottshall, Klaus Heidenreich, Stefan Lotterman – trombone. Fiete Felsch – klarinet, altsax. Peter Botte – fluit, altsax. Gabriel Coburger, Konstantin Herleinsberger – tenorsax, klarinet. Luigi Grasso – baritonsax. Florian Weber – piano. Sandra Hempel- gitaar. Ingmar Heller – bas. Marcio Doctor – percussie.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website